P.T. Barnum ‘De Kunst van het verkrijgen van geld’ review

Een uitgeputte bankrekening waar het geld sneller uit wegsijpelt dan jij het lijkt te kunnen verdienen. De mensen rond je gaat het toch een stuk gemakkelijker af; zij verdienen geld en kunnen wat opzij zetten, maar jij sukkelt erachteraan. Klinkt dit je, helaas, maar al te bekend in de oren? Dan is het misschien tijd dat je ‘De kunst van het verkrijgen van geld, de gouden regels voor geld verdienen’ gaat lezen.

Dit boek van P.T. Barnum werd dan al in het jaar 1880 gepubliceerd, het is nog steeds een ontzettend relevant boek. De lessen en adviezen die het boek biedt kunnen vandaag de dag nog steeds toegepast worden.

P.T. Barnum was een van de meest succesvolle ondernemers van zijn tijd en wordt wel eens de grootste showman (The Greatest Showman) in de geschiedenis van het universum genoemd. Tijdens zijn leven fascineerde hij koningen en koninginnen met zijn kunsten. Hij verloor fortuinen, maar won ze meteen weer terug.

Tegenwoordig maakt maar liefst 90% van de mensen structureel verlies met hun beursactiviteiten. Dit maakt het boek des te meer relevant; veel mensen ontbreekt het namelijk aan context. Ze maken emotionele besluiten, geleid door de angst om meer te verliezen of juist het verlangen meer winst te maken. En dat leidt enkel tot onrust en een vermindering van je uiteindelijke inkomsten. Wanneer je je hiervan bewust wordt, kun je er net mee gaan rekenen. Neem P.T. Barnums boek bij de hand en word in no time een expert op het gebied van geld verdienen! Wie er snel bij is, betaalt enkel de verzendkosten (minder dan €5) en krijgt daarbovenop nog een heleboel extraatjes – lees gauw verder voor meer details.

P.T. Barnum

P.T. Barnum, afkorting voor Phineas Taylor Barnum, was in de 19e eeuw een van de meest befaamde Amerikanen. Vooral met zijn Barnum & Bailey circus en zijn freakshows vergaarde hij veel bekendheid. Een van zijn favoriete uitspraken? ‘There’s a sucker born every minute’, ofwel, ‘er wordt elke minuut wel een sukkel geboren’. Hij bedoelde daarmee dat er altijd en overal wel mensen te vinden zijn die voor de gek gehouden kunnen, of willen, worden.

Met zijn circus en freakshow reisde hij ook Europa door, en zo vergaarde hij al gauw internationale befaamdheid. Later schreef hij enkele boeken – waaronder dus ‘De kunst van het verkrijgen van geld’.

Jouw passie

Na een wat minder vlotte inleiding tracht P.T. Barnum het begrip ‘roeping’ toe te lichten. Het was in die tijd namelijk nog de gewoonte om als ouder het beroep van je kinderen uit te kiezen. Je koos er als ouder voor het ene kind in de leer te laten gaan bij de bakker, en het andere bij de slager. Als kind had je daar niet echt iets tegenin te brengen; het was de gang van zaken.

Toch is iedereen anders, en heeft elk mens zijn eigen min- en pluspunten. Daarnaast heeft iedereen ook andere interesses, kwaliteiten en passies. Wanneer je als kind dus een bepaalde richting opgeduwd wordt door je ouders, is de kans klein dat die richting ook daadwerkelijk je roeping is. Je beroep brengt je weinig plezier of voldoening.

Krijg je echter de keuze, en vind je een beroep dat je nauw aan het hart ligt, dan gaat de deur naar een gelukkig en succesvol leven voor je open. En dan kun je wel stellen dat je je roeping gevonden hebt.

Schulden

Schulden, zo zegt Barnum, moet je ten alle koste vermijden. Met de slechte gewoonte steeds weer geld te lenen zul je nooit rijker worden.

Barnum heeft het hier natuurlijk niet over geld lenen om er winst mee te maken, of geld lenen om een hypotheek aan te gaan – dat is een andere zaak. Wat Barnum hier wél mee wilt zeggen is dat het nooit verstandig is om geld te lenen en er vervolgens luxe artikelen mee aan te kopen, bijvoorbeeld dure kledij of een auto. Leer je die gewoonte aan, dan blijf je je hele leven lenen, en zul je bijgevolg dus ook je hele leven schulden moeten afbetalen.

Doorzettingsvermogen

Wil je financieel onafhankelijk worden? Ga dan door tot je dit doel bereikt hebt en geef niet op. Blijf volhouden zolang je aanvoelt op de juiste weg te zitten – uiteindelijk zal je doorzet de moeite waard blijken.

Geef je het op? Dan zul je nooit weten wat je had kunnen bereiken. Veelal gooien mensen de handdoek in de ring nét wanneer ze op het punt staan echte successen te boeken.

Rijke mensen worden arm, arme mensen worden rijk

In het boek geeft P.T. Barnum een mooi voorbeeld ter illustratie van de waarde van geld. Een rijke man laat een fortuin achter bij zijn overlijden. Zijn oudste zoon, die het bedrijf mee heeft opgebouwd, kent de waarde van geld. Maar zijn jongere broertje, die niet betrokken was bij het bedrijf, krijgt enkel te horen dat hij zelf nooit zal moeten werken voor zijn geld. Er is namelijk meer dan genoeg geld beschikbaar.

De oudste zoon werkt vernuftig door en breidt het bedrijf van zijn vader uit. De jongste zoon wordt een verwend ventje, dat op school alles denkt te mogen en later, wanneer hij wat ouder is, enkel geïnteresseerd is in feesten en dure auto’s. Deze zoon sterft uiteindelijk in armoede. Krijgt hij kinderen, dan zullen die weer leren hoe ze rijk kunnen worden.

De waarde van geld leer je enkel erkennen wanneer je er bloed, zweet en tranen voor laat. Word je rijk door ervaring, dan ben je dankbaar voor wat je hebt en beschouw je niets als vanzelfsprekend; die belangrijke les leer je in dit hoofdstuk.

Blijven leren

Vakbladen, kranten, boeken over persoonlijke ontwikkelingen… Wie ze dagelijks raadpleegt, blijft bijleren. Hoe je dit invult kies je natuurlijk zelf, maar P.T. Barnum biedt wel enkele goede adviezen.

Zo raadt hij je aan steeds de ontwikkelingen in jouw specifieke branche te onderzoeken, en up to date te blijven met alles wat er in dat wereldje gebeurt. De tijden veranderen, maar wat niét verandert is dat alles constant verandert – blijf dus op de hoogte! Wie achterblijft, gaat ten onder. Die les had P.T. Barnum zich alvast toegeëigend en geeft hij nu door aan jou.

Investeren

Heb je wat rijkdom vergaart? Dan moet je op zoek gaan naar een manier om dat geld te investeren. De rente die je bij de bank krijgt zal je nooit rijk maken – zeker nu de rentepercentages zo historisch laag liggen.

Ga op zoek naar lucratieve investeringen, maar blijf gematigd investeren. Geef nooit of te nimmer meer geld uit dan je bereid bent te verliezen.

Hoe goed je investering ook loopt, wanneer je al je geld investeert en het fout loopt, ben je ook echt alles kwijt. Investeer verstandig, en spreid je risico. Zoek meerdere projecten om in te investeren, en zie je slaagkansen stijgen!

Zaaien en oogsten

P.T. Barnum spreekt ook uitgebreid over reclame. Door reclame te maken wijs je de mensen erop dat jij iets te koop hebt dat voor hen interessant kan zijn. Maar ook reclame maken vergt doorzettingsvermogen. Plaats je, bijvoorbeeld, en een enkele advertentie maar merk je het resultaat daarvan niet meteen in je verkoopcijfers, geef het dan vooral niet op! Je zult namelijk moeten blijven adverteren om het effect te zien.

Klantvriendelijkheid

Wil je je onderneming doen slagen, dan is een goede relatie met je klanten van uiterst belang. Je kunt mensen om het even welk product of om het even welke dienst aansmeren met de juiste trucjes, maar die klanten zie je niet meer terug. Biedt je daarentegen oprecht een goed product of een goede dienst aan, en ben je vriendelijk en beleefd in de omgang met je klanten, dan wek je blijvende interesse. En dan komen je klanten gelijk terug!

Geheim

Zowel je successen als je verliezen houd je beter voor jezelf. Het loont niet om iedereen te vertellen hoe succesvol je bent – je wint er niets mee, maar kan er wél van alles mee verliezen wanneer de informatie in het foute oor belandt.

Hetzelfde geldt voor verliezen en mislukte deals – geef je die prijs, dan schaadt je je eigen reputatie. Krijgt een potentiële klant te horen dat je verkeerde beslissingen maakt, dan ben je die misschien wel voorgoed kwijt.

Eerlijkheid

Hoe gemakkelijk het ook is om snel en veel geld te verdienen binnen het illegale circuit, je laat die optie best links liggen. De gevangenissen zitten namelijk barstensvol mensen die via die weg slapend rijk wilden worden. Verdien je geld op een eerlijke, oprechte manier: volg je passie, focus je op het einddoel en blijf volhouden wanneer je weet én voelt dat je op de correcte manier bezig bent.

Zo, en alleen zo, kun je op een eerlijke manier met hard werk en veel doorzettingsvermogen je financiële zorgen voor eens en voor altijd achter je laten.

Is ‘De kunst van het verkrijgen van geld’ een goede investering?

‘De kunst van het verkrijgen van geld’ door P.T. Barnum wordt al langer dan een eeuw beschouwd als dé handleiding voor wie succesvol rijk wilt worden. Het boek richt zich voornamelijk op het ondernemerschap, en leert je wat je vooral wel en vooral niet moet doen om van dat ondernemerschap een succes te maken.

Maar ook wie niet onderneemt kan de adviezen van dit boek goed gebruiken. Het leert je namelijk hoe je je geld best investeert, en hoe je financiële zaken het best benadert.

Het boek telt overigens slechts 100 pagina’s – je hebt het dus snel uit, en kunt het gemakkelijk opnieuw lezen of gebruiken als naslagwerk. ‘De kunst van het verkrijgen van geld’ is ideaal als opstapje naar een succesvol ondernemerschap, en een financieel geslaagd leven.

Wie het boek nu aanschaft, krijgt er op de koop toe een e-book, een audioboek én een gratis training bij. Bovendien betaal je enkel de verzendkosten, die minder dan €5 bedragen. Deze bonussen zijn samen goed voor een waarde van maar liefst €158,85!

Wacht niet langer, vat de koe bij de horens en wordt binnen de kortste keren een succesvol ondernemer!

Geef een reactie